Kryptovaluutat ja muut digitaalisen talouden muodot ovat tulleet jäädäkseen. Yhä useampi sijoittaja ja kuluttaja laittaa rahansa kiinni virtuaaliseen valuuttaan, sillä niiden suosio sijoituskohteena ja kaupankäynnin välineenä on räjähtänyt viimeisten vuosien aikana. Suosiosta huolimatta kryptovaluuttaa päätyy markkinoille samalla tavalla kuin aina ennenkin: tietokoneilla louhimalla.

Kryptovaluuttojen louhimisesta käytetään joskus englannin ”mining” -sanasta johdettua termiä mainaus tai mainaaminen. Viime aikoina kryptovaluuttojen suosion kasvaessa ja yhä useamman tietäessä niistä edes jotain, suomeksi on alettu puhumaan valuuttojen louhimisesta. Miten louhiminen käytännössä tapahtuu? Entä miten voit varmistaa, että valuutan louhiminen tapahtuu täysin turvallisesti?

Lohkoketjuja ja palvelimia louhimaan

Virtuaaliset valuutat syntyvät yksinkertaisella tavalla. Tietokone yhdistetään lohkoketjua hallinnoivaan palvelimeen, jonka jälkeen tietokone alkaa ratkomaan numerosarjoja, joista itse lohkoketju koostuu. Ratkottuaan ketjua tietokone saa käyttöönsä kryptovaluuttaa, jonka louhinut taho voi tallettaa virtuaaliseen lompakkoon kaupankäyntiä varten.

Menneinä vuosina, kuin kryptovaluutat olivat vielä vain pienen piirin puuhastelua, valuutan louhiminen onnistui tavallisillakin tietokoneilla ja laitteilla. Nykyisin digirahan suosio on niin suurta, että halukkaita louhijoita on erittäin paljon ja kilpailu louhintamahdollisuuksista on kovaa. Siksi tavallisella, kotikäyttöön hankitulla tietokoneella tai läppärillä ei ole mahdollista louhia merkittäviä määriä valuuttoja. Niiden sijaan louhimiseen käytetään erittäin tehokkaita tietokoneita, jotka on usein koottu ja optimoitu juuri louhintaa varten.

Louhimisen riskit

Jos sinulla kuitenkin on tehokas tietokone, voit aloittaa kryptovaluutan louhimisen vaikka heti. Siinä piilee kuitenkin muutama tietoturvallisuuden sudenkuoppa, jotka on hyvä välttää.

Koska louhiminen tapahtuu tietokoneen ollessa yhteydessä palvelimeen, jolla lohkoketju sijaitsee, yhteys jättää verkkoon jäljen kuten mikä tahansa muu verkossa tapahtunut toiminto. Tämän vuoksi on aina olemassa riski siitä, että joku ulkopuolinen taho kuten hakkeri tai kyberrikollinen saa selville, että juuri sinun tietokoneellasi on mahdollisesti kryptovaluuttaa tallessa. Tällaiset tietokoneet ovat houkuttelevia kohteita haittaohjelmia ja viruksia tehtaileville rikollisille, jotka haluavat päästä käsiksi toisten louhimiin kryptovaluuttoihin.

Toinen riski joka louhimiseen liittyy, on tietokoneen kaappaaminen louhimiskäyttöön. Cryptojacking, eli kryptokaappaus, on teko, jossa tietokoneelle hivutetaan haittaohjelma, joka laittaa tietokoneen louhimaan kryptovaluuttaa ulkopuoliselle taholle. Näin tietokoneen omistaja ei itse pääse käsiksi tietokoneensa työn tuloksiin, minkä lisäksi laitteen teho muita tarkoituksia varten putoaa huomattavasti.

Salattu yhteys suojaa kryptovarkailta

Helpoin tapa varmistaa turvallinen kryptovaluutan louhimiskokemus on jättää käyttämättä tietokonetta muihin tarkoituksiin kuin valuuttojen hankkimiseen. Näin tietokone ei ole yhteydessä muihin tahoihin kuin palvelimeen, jonka lohkoketjua se louhii, eivätkä ulkopuoliset tahot pääse siihen käsiksi. Käytännössä tämä ei aina onnistu, sillä harva meistä haluaa useampaa tietokonetta keräämään pölyä ja hurisemaan työhuoneen nurkkaukseen.

Ratkaisu tähän ongelmaan on verkkoyhteyden salaaminen VPN-yhteydellä. VPN on helppo keino salata tietokoneen ja palvelimen välinen yhteys, joten tietokoneen jäljille ei voi päästä yhteyden ulkopuolesta. Näin tietokonetta ei tarvitse pyhittää vain louhimistarkoitukseen, vaan sitä voi huoletta käyttää muidenkin asioiden hoitamiseen ilman pelkoa, että ulkopuolinen taho pääsisi käsiksi koneen kryptovaluuttoihin.

Kryptomaailma hakee vielä muotoaan

Koska kryptovaluutat ja kaikki digitaalinen infrastruktuuri niiden ympärillä on vielä uutta teknologiaa, on syytä olla aina varovainen. Nykyisin kryptokauppa onnistuu esimerkiksi älypuhelinta ja erilaisia sovelluksia käyttäen. Kaikkiin sovelluksiin ja ilmiöihin ei pidä rynnätä takki auki miettimättä riskejä. Siksi vastuullinen kryptovaluuttoihin sijoittava ja niillä kauppaa käyvä kuluttaja tekeekin aina taustatyötä esimerkiksi sovellusten suhteen. Eri keskustelupalstoilta ja luotettavilta tahoilta voi saada tietoa turvallisista ja vakaista keinoista ostaa ja myydä digitaalista valuuttaa. On aina parempi käyttää hieman aikaa taustatyön tekemiseen kuin ottaa turhia riskejä joilla voi olla kauaskantoisia seurauksia.