Nykyiset nuoret kasvavat aivan erilaiseen maailmaan kuin heidän vanhempansa. Varsinkin kehittynyt teknologia on muuttanut maailmaa viimeisten vuosikymmenien aikana radikaalisti.

Nykyiset lapset eivät voi ymmärtää maailmaa, jossa netti ei ole koko ajan saatavilla taskussa. Heidän vanhempansa joutuivat vielä menemään kunnan kirjastolle hakemaan tietoa, mutta nykyisin tiedon saa usein hakukoneista parissa sekunnissa.

Yksi nykyinen trendi on myös kuvaaminen. Valokuvia ja videoita otetaan valtavasti enemmän, kuin mitä vielä muutama vuosikymmen sitten. Vielä 1980-luvulla videokamera oli niin kallis, että jokaiseen talouteen sellaista ei todellakaan hankittu. Mutta nykyisin kaikilla on älypuhelimessaan niin hyvä videokamera, että siinä oleva tarkkuus riittää katseltavaksi vaikka TV-ruudulla. Kuvaamista varten on hyvä olla kuitenkin perillä joistakin perusasioista, varsinkin jos aiot julkaista videoita Youtubessa tai muissa videopalveluissa.

Valaistus ratkaisee todella paljon

Yksi tärkeä asia, jota monesti ei oteta huomioon kotikuvauksissa, on valaistus. Se on harmi, koska valaistus ratkaisee todella paljon mille otos näyttää. Valoa pitää ensinnäkin olla riittävästi, jotta katsoja näkee kaiken selkeästi. Hyvä valaistus parantaa kuvan ja videon laatua ja saa ne näyttämään terävämmiltä ja ammattimaisemmilta.

Valaistuksella voidaan tehdä myös varjoja. Ammattikuvaajat osaavat esimerkiksi valaistuksen avulla saada kuvattavat näyttämään hoikemmilta. Tämä onnistuu ohjaamalla valoa tiettyihin paikkoihin niin, että toisaalta toisiin paikkoihin syntyy varjoaja. Valaistuksella saa myös vaikutettua kodin sisustukseen todella paljon. Käyttämällä oikeanlaisia valoja oikeissa paikoissa, tiloista saa tehtyä esimerkiksi tilavamman tuntuisia.

Kotioloihin on nykyisin ostettavissa esimerkiksi isoista marketeista lisävalaistusta kuvaamista varten. Monet nuoret esimerkiksi kuvaavat nykyisin videoita ja julkaisevat niitä TikTok-, Instagram- tai Youtube-videopalveluissa. Monet nuoret kuvaavat paljon kasvojaan läheltä, jolloin valoilla on paljon merkitystä. Tätä varten isoissa marketeissakin myydään ympyrän muotoisia valoja, joiden keskelle saa kätevästi oman puhelimensa, jolla suurin osa videoitaan kuvaa.

Tällaiset valot ovat edullisia ja halvimmat niistä maksavat alle 30 euroa. Yksi hyvä puoli näissä valoissa on se, että ne poistavat silmäpussit ja tummat silmän aluset. Ne tasoittavat muutenkin ihoa kauniimmaksi. Moni saattaisi yllättyä, miten hyvännäköisiksi hänen kuvansa ja videonsa saisi muutettua vain lisäämällä lisää valoa. Kalliimmat tällaiset valomallit sisältävät pitkät jalat, joten niissä on paljon liikuttelun varaa korkeussuunnassa. Kalliimmissa malleissa on myös USB-portti, joten omaa puhelimeensa saa ladattua samalla kun kuvaa.

Jälkikäsittelyllä tehdään viimeinen silaus

Jälkikäsittelyllä on myös iso merkitys sille, miltä kuva tai video lopulta näyttää. Jälkikäsittelyyn on saatavilla ilmaisia ohjelmistoja, jotka ovat myös ihan laadukkaita ja riittävät amatööreille. Esimerkiksi ilmainen Gimp sopii hyvin kuvien käsittelyyn ja ilmainen ShotCut hyvin videoiden jälkikäsittelyyn ja editoimiseen.

Usein nämä ohjelmistot ovat niin helppokäyttöisiä, että niitä varten ei tarvitse erikseen lukea ohjeita tai käydä kursseja. Netissä löytyy myös paljon ohjeita niin tekstinä kuin videoinakin. Kannattaakin kääntyä nopeasti netin ohjeiden pariin, koska toisinaan nämä ohjelmistot eivät toimi kovin loogisesti. Hyvää on kuitenkin se, että netistä on saatavilla ohje ongelmiin muutamissa sekunneissa.

On hyvä ottaa myös huomioon, että esimerkiksi ShotCut ei toimi aivan heikoimmissa tietokoneissa. Tarkkalaatuiset videot ovat suuria tiedostoja, joten niiden liikutteluun tarvitsee vähintään kohtalaisen läppärin tai pöytätietokoneen.

Mitä uudempi tietokone käyttäjällä on, sitä varmemmin myös kuvan- ja videonkäsittelyohjelmistot toimivat. Nykyisissä läppäreissä on Windows 10 ja useimmiten tehoa riittävästi pyörittämään hyvinkin tarkkalaatuisten videoiden editointia. Kannattaa kuitenkin ottaa asia puheeksi tietokoneen myyjän kanssa, jos olet aikeissa ostaa uuden tietokoneen tätä tarkoitusta varten.