Paljon ovat matkapuhelimet kehittyneet sitten ensimmäisten taskuun mahtuvien mallien. Vuosituhannen alussa matkapuhelimella pystyi lähettämään viestejä, soittamaan ja pelaamaan matopeliä.
Nykyisin älypuhelimissa on valtavan hyvä kamera ja internetin kautta käytännössä koko maailma. Älypuhelimet ovatkin valtavan monipuolisia ja paitsi, että niitä käytetään viihteeseen, monet myös tekevät ainakin osan ajasta töitä puhelimellaan. Yksi kasvava ilmiö on myös eSports, joka on laajenemassa kasvavassa määrin koskemaan myös pelaamista puhelimilla.
Mikä ihmeen eSports?
eSports on asia, jota ei tarvitse esitellä nykyisille teineille, he tietävät mistä on kyse ja he osaavat ehkä jopa nimetä menestyksekkäitä pelaajia Suomesta tai maailmalta. Parhaat eSports pelaajat ovatkin tähtiä varsinkin sellaisten ihmisten joukossa, jotka pelaavat itsekin pelejä. Vaikkakin eSports-turnauksissa pelataan usein tietokoneilla, on eSports leviämässä myös suosittuihin mobiilipeleihin.
Tokion olympialaiset virittivät jälleen keskustelua siitä, pitäisikö lajin olla mukana myös olympialaisissa. Toiset eivät pidä eSportsia urheiluna lainkaan, kun taas osan mielestä lajin pitäisi olla mukana myös olympialaisissa. Pelaajathan pääosin istuvat vain paikallaan, painavat näppäimmiä ja liikuttavat hiirtä. Toisaalta esimerkiksi ammunnoissakin ampuja seisovat ”vain paikoillaan”.
Keskustelu on joka tapauksessa mielenkiintoinen ja aika tulee näyttämään tuoko eSports olympiamitaleja myös Suomeen. Suomalaiset pelaajat ovat pärjänneet joissakin peleissä hyvin ja parhaat ovat tienanneet maailman huipputurnauksissa satoja tuhansia euroja pelkkinä turnausvoittoina.
Huippukamera kulkee aina taskussa
Viimeisen viiden aikana julkaistussa älypuhelimissa on aivan halvimpia malleja lukuun ottamatta huippukamera. Kameroita on ollut älypuhelimissa jo pitkään, mutta nykyisin myös edullisissa puhelinmalleissa on usein erinomainen kamera, joka mahdollistaa ihan ammattitasoisen kuvaamisen. Paitsi että älypuhelimien kameroilla voi ottaa laadukkaita kuvia, voi kameroilla kuvata myös ammattitasoista videota. Puhelimien videot ovat nykyisin jopa 4K-tasoista, jota voi näyttää TV:ssäkin.
Monella kulkeekin nykyisin taskussaan jatkuvasti videokamera, jossa on 4K-tasoinen kamera. Monet myös kuvaavat aktiivisesti ja lataavat videoitaan usein esimerkiksi YouTube-videopalveluun. Kun videoiden tietoihin ja metatietoihin lisätään tieto myös paikasta ja ajasta, on kohta mahdollista katsoa huippulaatuista kuvaa lähes mistäpäin maailmaa vain pienellä viiveellä.
Viestit suositumpaa kuin soittaminen
Älypuhelimia käytetään joidenkin uusimpien tutkimusten mukaan eniten viestittelyyn. Viestittely ystävien, tuttujen ja sukulaisten kesken on tutkimusten mukaan suositumpaa kuin soittaminen. Ajansaatossa onkin mielenkiintoista seurata, miten pitkään näitä kapistuksia tullaan vielä kutsumaan puhelimiksi. Käytännössähän ne ovat valtavan monipuolisia tietokoneita.
Ihmiset käyttävät viestittelyyn nykyisin paljon sosiaalista mediaa sekä esimerkiksi WhatsApp-sovellusta. Myös tekstiviestejä vielä lähetetään, mutta niiden käyttäminen on laskusuunnassa, koska muut tavat ilmaisia, toisin kuin tekstiviestit. Esimerkiksi WhatsApp-sovelluksessa käyttäjät voivat lähettää toisilleen myös multimediaa, kuten kuvia, videoita sekä linkkejä mielenkiintoiseen sisältöön.
Uutiset ja netti
Monet käyttävät älypuhelimia myös netin selailuun. Iltapäivälehdet kertovat joka vuosi kasvaneista lukumääristä, jota selittää ennen kaikkea uutisten lukeminen puhelimien avulla. Puhelimilla saa sekunnissa päivän uutiset ja juorut auki, joten milloin tahansa kaipaa kevennystä tai tietoa siitä mitä tänään on tapahtunut, ratkaisu löytyy taskusta.
Liittyy älypuhelimiin myös huonoja puolia. Jos katsotaan vain kaupunkien keskustassa käveleviä ihmisiä, niin monet kävelevät kuin zombiet vain ruutuaan tuijottaen. Toinen huono puoli on se, että myös lapset käyttävät paljon aikaa ruutua tuijottaen, millä voi olla huonoja terveydellisiä vaikutuksia.
Jotkut pitävät uhkana myös sitä, että sosiaalinen media syrjäyttää normaalisen kasvotusten tapahtuvan sosiaalisen kanssakäymisen. Monen tutkimuksen mukaan tämä uhkakuva on kuitenkin turha, tutkimusten mukaan sosiaalisessa mediassa aktiiviset ihmiset ovat myös kasvotusten tapahtuvassa sosiaalisessa elämässä aktiivisia.