Spotify on musiikin suosituin ja kattavin suoratoistopalvelu. Spotify on saatavilla kymmenissä maissa ja sen kirjastossa on satoja miljoonaa kappaleita. Voit kuunnella suosikkikappaleitasi Spotifyssa verkkosivuston kautta tai Android-, Windows- ja iOS-puhelimille tai -tabletille tarkoitetun sovelluksen kautta. Spotify on monille vielä uusi sovellus ja ilmiö, mutta tosiasiassa Spotify on ollut Suomen markkinoilla jo vuosikymmenen. Spotifysta on kolme eri versiota; Ilmainen, rajoittamaton ja Premium.

Ilmaispainosta käytetään, kun avaat ohjelman ensimmäisen kerran. Ohjelma kysyy usein, haluatko poistaa mainokset ja rajoitukset. Jos haluat eroon mainoksista, valitse Unlimited tai Premium. Spotify muistuttaa esimerkiksi iTunesia, ja sen käyttöliittymä on käyttäjäystävällinen. Voit etsiä erilaisia kappaleita miljoonien kappaleiden kirjastosta ja kelata eteenpäin ja taaksepäin. Koska kyseessä on pilvipalvelu, musiikkia ei tyypillisesti säilytetä tietokoneellasi.

Premium-tilaus, jossa on offline-osio, antaa sinulle mahdollisuuden tallentaa tietyn määrän kappaleita tietokoneellesi tai älypuhelimeesi myöhempää kuuntelua varten ilman, että olet verkossa. Kun siis olet liikkeellä ilman kunnollista yhteyttä, saatat soittaa musiikkia. Tämä on kätevää esimerkiksi juna- ja lentomatkoilla.

Miten Spotifystä voi ladata musiikkia?

Ennen kuin aloitat musiikin lataamisen, tarkista, onko laitteessasi riittävästi tallennustilaa. Tarvittavan tallennustilan määrä vaihtelee soittolistan kappaleiden määrän ja ladattavien kappaleiden laadun mukaan. On viisasta varmistaa, että puhelimessa on jäljellä muutama sata megatavua tilaa.

Jos haluat ladata musiikkia, siirry Spotifyn asetuksiin ja valitse haluamasi äänenlaatu. Vaihtoehtoja on vain kolme: alhainen, normaali ja erinomainen. Voit myös valita, haluatko musiikin ladattavan matkapuhelinverkon kautta vai vain wlanin kautta. Tämä on tärkeä valinta, jos maksat netistä käyttämäsi datan määrän mukaan.

Avaa Spotify-sovellus sen jälkeen, kun olet varmistanut, että tilaa on riittävästi ja että äänenlaatu vastaa odotuksiasi. Valitse sitten musiikki, jonka haluat tallentaa. Lataa soittolista tai albumi iPhonessa napauttamalla soittolistan tai albumin kuvan alapuolella olevaa punaista Lataa-painiketta tai Androidissa valitsemalla Lataa-vaihtoehto. Spotify alkaa sitten ladata musiikkia puhelimeesi automaattisesti.

Kun kappale on ladattu, nimen alla näkyy vihreä nuoli. Vihreä nuolisymboli näkyy nimen alla, kun koko soittolista tai albumi on ladattu. Voit kuunnella näitä soittolistoja, vaikka sinulla ei olisi internetyhteyttä. Jos haluat ladata vain suosikkikappaleitasi, tee niille oma soittolista. Näin säästät lataamiseen kuluvassa ajassa ja vaivannäössä.

Suoratoistopalvelu

Spotify on yksi Skandinavian merkittävimmistä IT-alan menestystarinoista. Ruotsissa kehitetyn ohjelmiston avulla voit kuunnella musiikkia tietokoneellasi ilman Cd-levyjä tai muuta vanhentunutta tekniikkaa. Spotify on musiikin suoratoistopalvelu, joten musiikkia suoratoistetaan internetin kautta. Spotifyn valtaviin tietokantoihin pääsee käsiksi, ja niissä on siis miljoonia kappaleita.

Jos haluat kuunnella, valitse vain ”Play”. Kappale alkaa soida alle sekunnissa, ja voit valita albumin aivan kuten tavallisella CD-soittimella kuunnellessasi. Voit kartuttaa kokoelmaasi tallentamalla kappaleita ja albumeita palvelun kirjastoon, jossa suosikkiartistisi on aina saatavilla. Voit myös luoda soittolistoja tapahtumia (kuten häitä tai juhlia varten) sekä lataamista varten, jos olet tilannut Spotify Premiumin.

Hinnat nousevat

Spotify nostaa silloin tällöin hintojaan, viimeksi vuoden 2021 alussa. Asiakkaille ilmoitettiin korotuksista sähköpostitse. Viestissään Spotify selitti, että korotukset ovat välttämättömiä, jotta he voivat jatkaa palvelun parantamista ja tarjota käyttäjille parhaan mahdollisen kuuntelukokemuksen sekä ominaisuudet. Suoratoistopalvelut ovat jo pitkään jättäneet fyysiset levyt varjoonsa, mutta muusikoille rahan kerääminen näillä palveluilla on hankalaa.

Levy-yhtiöiden, artistien ja Spotifyn sopimusten yksityiskohdat pidetään salassa, ja useimmat levy-yhtiöt ja suoratoistopalvelut neuvottelevat korvauksista tapauskohtaisesti. Spotify ei paljasta korvauksiaan, mutta muusikot väittävät saaneensa noin 0,0035 euron kertakorvauksen. Yle on aiemmin kertonut musiikkiteollisuuden etujärjestön tekemästä tutkimuksesta, joka osoitti Spotifyn käyttömaksujen menevän suosituimmille poptähdille.