Nuorille toitotetaan yleensä liikkumisen ja terveellisesti syömisen tärkeyttä, mutta yksi asia jää usein vähemmälle huomiolle, joka on aivan yhtä tärkeää kuin aiemmin mainitut asiat. Nuoret tarvitsevat unta 8 – 10 tuntia yön aikana. Uni vaikuttaa fyysiseen ja henkiseen terveyteen. Tämä ei ole tietenkään pelkästään nuorten ongelma, vaan myös aikuisten ja huolestuttavasti myös lasten ongelma. Arkipäivinä valvominen ei korjaannu pelkästään viikonloppuna pitkään nukkumalla, sillä paras lepo on säännöllistä pitkin viikkoa.

Murrosikä tulee

Nuorten elämässä alkaa tapahtua paljon, kun murrosikä iskee niin hyvässä kuin pahassakin. Monet asiat saattavat ruveta valvottamaan, kuten orastavat seurustelusuhteet ja ihastumiset, kavereiden kanssa hengaaminen, sosiaalisessa mediassa keskusteleminen, elokuvien katselu ja videopelien pelaaminen sekä aivan yleisesti se, että yöllä on mukava valvoa kun vanhemmat nukkuvat. Silloin tällöin valvomisessa ei ole mitään vikaa, vaan se kuuluukin nuorten elämään. Rajansa on kuitenkin kaikella.

Jos valvominen alkaa olla vakituista arkipäivisin, se rupeaa vaikuttamaan jaksamiseen ja usein tällöin esimerkiksi koulunkäynti saattaa olla vaivalloista. Jos koulussa väsyttää vähien unien vuoksi, ei opiskelusta tahdo tulla mitään koska keskittyminen on vaikeaa. Vähät unet vaikuttavat myös omaan mielentilaan ja väsyneenä nuoresta voi tulla kärttyisämpi.

Joskus puhutaan 8 tunnin säännöstä, jossa 8 tuntia vuorokaudesta menee työhön tai opiskeluun, 8 tuntia vapaa-aikaan ja 8 tuntia nukkumiseen. Tämä onkin hyvä malli, joskin on toivottavaa että mitä nuoremmista puhutaan, saisi opiskeluun mennä vähemmän kuin 8 tuntia.

Energiajuomat vaikeuttavat nukahtamista

Nuoret kuluttavat nykyään paljon energiajuomia, jotka voivat vaikeuttaa nukahtamista. Ne on tarkoitettukin piristäviksi juomiksi, mutta liiallinen käyttö saattaa vaikeuttaa nukahtamista. Monella voi tullakin kierre niiden käytöstä. Liian vähäisten yöunien aiheuttamaa väsymystilaa korjataan energiajuomilla, jotka puolestaan vaikeuttavat ja pitkittävät nukahtamista. Aamulla pitää kuitenkin herätä kouluun aikaisin, joten aamuyön tunteina unen saaminen on auttamattomasti liian myöhään.

Vanhemmat voisivat myös aika ajoin tarkistaa lastensa sängyt, sillä myös huonot ja epäergonomiset sängyt voivat vaikeuttaa nukkumista juuri siinä iässä, kun sitä varsinkin tarvitaan.

Jos lapsesi ei nuku kunnolla ja on väsynyt päivästä toiseen, ota asia puheeksi.