Elokuvia välittäviä suoratoistopalveluja on ollut markkinoilla yli kymmenen vuotta ja tällä hetkellä suurin niistä on Netflix. Lisää kilpailijoita on kuitenkin tulossa markkinoille hurjaa tahtia, viimeisimpänä on julkistettu Disneyn ja Applen omat suoratoistopalvelut. Muita alan kovia yrittäjiä ovat esimerkiksi Amazonin Prime Video, Blockbuster sekä Suomessa vielä kohtuullisen tuntemattomat Hulu ja TubiTv – lähinnä siksi koska ne eivät ole virallisesti saatavilla Suomessa.

Kirjastokino tulee

Viimeisimmät kilpailijat Suomessa julkistettiin vastikään, sillä jopa suomalaiset kirjastot tarjoavat pikkuhiljaa elokuvat netissä. Kirjastokino on toinen näistä suoratoistopalveluista ja se on käyttäjälleen maksuton. Siihen voidaan kirjautua kirjastokortilla ja elokuvia voi katsella tämän jälkeen oman nettiyhteyden avulla. Leffat ovat katseltavissa älypuhelimella, tabletilla kuin kannettavalla tai pöytätietokoneella.

Vaikka Kirjastokinossa ei ole uutuuksia, se tarjoaa kirjaston käyttäjille yli puolisen tuhatta elokuvaa katseltavaksi suoratoistona. Kirjastokino on vielä kokeiluasteella, joten valikoima saattaa muuttua ja kasvaa hyvinkin nopeaa lähitulevaisuudessa. Lajityypit ovat hyvin edustettuina aina komediasta kauhuun ja dokumenttielokuviin. Myös lapsille on tarjolla sisältöä.

Elokuvat netissä tarjoava Kirjastokino-suoratoistopalvelu on kirjaston asiakkaiden käytettävissä jopa reilussa viidessäkymmenessä kirjastossa. Kirjastokino perii tarvittavat maksut kirjastoja ylläpitäviltä kunnilta ja kaupungeilta, joten verorahat menevät näin hyvään tarkoitukseen.

Viddlaa ympäri Suomea

Toinen kirjastojen tarjoama suoratoistopalvelu elokuville on Viddla, joka sai ensikosketuksensa kuntalaisiin Rautalammilla pari vuotta sitten. Sen jälkeen se on levinnyt jopa 86 kirjastoon ympäri Suomea, aina Oulusta Lappeenrantaan.

Viddla sisältää yli 350 elokuvaa. Lajityypit kattavat klassikot, dokumentit, lastenelokuvat ja jonkin verran myös uutuuselokuvia. Kirjastopalvelu.fi kertoo Viddlan valikoiman olevan räätälöity kirjastokäyttöön. Kuten Kirjastokinossa, myös Viddlassa lainaaminen onnistuu kirjastokortin avulla. Kun käyttäjä lainaa elokuvan, järjestelmä tarkistaa lainaajan iän automaattisesti, joten alaikäiset eivät voi lainata esimerkiksi elokuvia jotka on kielletty lapsilta.

Kirjastojen elokuvien suoratoistopalvelut eivät siis suoranaisesti kilpaile Netflixin, Blockbusterin ja muiden kanssa, vaan niiden tarkoituksena on painottaa valikoimassaan suomalaisia ja eurooppalaisia elokuvia. Palvelut haluavat täydentää kaupallisten suoratoistopalveluiden tarjontaa omalla, laadukkuuteen pyrkivällä valikoimalla. Siksi Kirjastokinosta ja Viddlasta voi helposti löytää elokuvia, joita ei ole kaupallisissa suoratoistopalveluissa saatavilla. Tervetuloa kirjastojen suoratoistopalvelut laajentamaan tarjontaa elokuvien suoratoistopalveluissa!