Nettikaupoissa eli verkkokaupoissa on suuria hintojen eroja, joten niidenkin vertailuun kannattaa käyttää aikaa.

Suomalaiset ovat tottuneet tilaamaan alkoholia, elektroniikkaa, vaatteita ja elintarvikkeita ulkomailta ja tällaisina aikoina me härmäläiset opimme varmasti tilaamaan enemmänkin, sillä nyt fyysisissä kaupoissa ravaaminen saisi vähentyä entisestään.

Hinnoissa eroa

Monet luulevat että verkkokaupat myyvät samoilla hinnoilla, jolloin samalla he ajattelevat ettei ole väliä mistä tilaa. Näin ei kuitenkaan asian laita ole, vaan hinnoissa voi olla suurestikin eroa. Usein myös halvemmalta näyttävät hinnat eivät pidäkään paikkaansa enää siinä vaiheessa, kun toimituskulut lasketaan mukaan. Joillakin kaupoilla toimituskulut ovat hinnassa mukana, kun toisilla toimituksen hinta onkin yllättävän kallis.

Esimerkiksi kiinalaisissa verkkokaupoissa on juuri tämän tyyppisiä eroja. Eräs suosittu verkkokauppa myy käytännössä samoja tuotteita kuin toinenkin. Hinnat näyttävät aluksi lähes samanlaiselta ja usein pienessä määrin toisen eduksi. Totuus tulee kuitenkin eteen siinä vaiheessa, kun tuotteet on klikattu ostoskoriin. Ensimmäinen kauppa saattaa veloittaa moninkertaisesti toimituksesta, kun taas toinen vain minimaalisen summan, jos ollenkaan.

On kuitenkin paikallaan muistuttaa, että kiinalaisten verkkokauppojen toimituskulut ovat lähtökohtaisesti todella pieniä, joten joskus kannattaa muistuttaa itselleen tavallisista postikuluista, ennen kuin alkaa nillittämään edellä mainittujen verkkokauppojen toimitusmaksuista.

Alkoholia netistä?

Suomalaiset ovat tilanneet alkoholia ja elintarvikkeita netistä – katso esimerkiksi Netpris.net – niin Suomen sisältä kuin ulkomailtakin. Varsinkin alkoholia myyvät verkkokaupat ovat tehneet tuloaan vuosien ajan, vaikka Suomen lainsäädäntö onkin laittanut hanttiin niin sanotusti isolla hanskalla. Ilmeisesti kuitenkin syyttä ja suotta, sillä EU:n lainsäädäntö ei ole tukenut Suomen näkemystä.

Alkoholia voi siis ostaa netistä useastakin verkkokaupasta laillisesti, mutta asiakkaan kannattaa ottaa selville toimituksen tilaaja ajoissa. Jos ostaja joutuu hankkimaan kuljetuksen itse, tulevat hintojen päälle maksettavaksi verot. Jos verkkokauppa hoitaa kuljetuksen tuotteille, verkkokauppa maksaa itse tässä tapauksessa verot eikä asiakkaan tarvitse huolehtia niistä. Verot ovat tällöin siis jos hinnoissa mukana.

Tällaisissa tapauksissakin siis kannattaa vertailla eri verkkokauppojen hintoja ja käytänteitä. Verot voivat tuoda kummasti lisää hintaan, eivätkä alunperin niin halvalta tuntuneet tuotteet sitä olekaan. Todennäköisesti kuitenkin hinnat ovat halvempia kuin Suomessa.