Oman kodin valaiseminen ei tarvitse olla läpihuutojuttu ja sivuseikka, vaan pienessäkin asunnossa valaisimien ja valaisun yleinen miettiminen on hyvinkin järkevää. Pienillä ohjeilla ja yksityiskohdilla asunnosta saa paitsi viihtyisämmän näköisen, mutta se saattaa myös oikein tehtynä säästää silmiä sekä säästää sähkölaskua.

Perusvinkit valaisuun

Valaisuun on olemassa muutamia perusvinkkejä, jotka kannattaa pistää mieleen. Ensimmäinen valaisun laki on se, että valaistus ei saa olla häikäisevää. Lamput eivät saa olla liian kirkkaita, eikä valo saa tulla asujan silmiin kohtisuoraan. Valaistus on hyvä olla myös tasainen. Valoa kannattaa suunnata huoneessa eri korkeuksille ja eri sijainteihin. Tällä keinolla valaistuksesta saa tasaisemman, koska se ei ole kohdistunut vain yhteen paikkaan.

Jos huoneessa katsotaan televisiota kohtuullisen hämärässä tai pimeässä, kannattaisi television takana sijaitseva seinä valaista, koska näin voidaan minimoida television ruudun ja tumman seinän välistä eroa – jos ero valaistuksessa on suuri (eli jos televisio on kirkas ja seinä tumma), se rasittaa silmiä. TV:n takana olevan seinän valaisuun on hyvä käyttää niin sanottuja LED-strippejä eli LED-nauhoja. Niitä voi hankkia marketeista tai netistä alkaen noin 10 euron hintaan ja ne ovat kätevä ja vähän energiaa vievä valaistuskeino.

TV:n taustan valaisussa lämpimät värit tai valosävyt ovat hyviä. Niillä saa myös mukavan tunnelman huoneeseen. Näissä edellä mainituissa LED-nauhoissa valojen voimakkuutta ei voi hallita yleensä. Jos LED-valoja käytetään muuten valaistuksessa, himmentäminen tulisi tulla kyseeseen.

Valojen suuntaaminen eri puolille huonetta

Valaistusta voi tehostaa järkevästi, jos suuntaa joitakin valoja vaikkapa seinille eikä suoraan asujan silmiin, kuten aiemmin jo tässä artikkelissa kehotettiin. Kokeilemalla löytyvät omat mieltymykset.

Jos asunnossa asujalla on mahdollisuus panostaa hyviin valaisimiin, kannattaa pohtia vaikkapa GUBI-merkkisiä valaisimia. Ne ovat kestäviä ja laadukkaita mutta myös vähän hieman arvokkaampia. Lisätietoa GUBIsta: https://www.valaisinmestari.fi/gubi/

Lopuksi varoitamme valojen suuntaamisesta peileihin ja tauluihin, sillä niiden heijastumat voivat olla häiritseviä. Mutta tämäkin ongelma poistuu kokeilemalla – kärsivällinen kokeileminen kannattaa, sillä muutaman yrityksen ja erehdyksen jälkeen jokaiseen kotiin löytyy varmasti oma mieluisa valaistus.