Käytit kuvaamiseen sitten järjestelmäkameraa tai kännykkää, muutaman helpon vinkin avulla opit ottamaan entistä parempia kuvia. Vinkkimme sopivat niin arjen tallentamiseen kuin niillekin, jotka kuvaavat sosiaaliseen mediaan tai blogeihin.

Ensimmäinen askel onnistuneiden kuvien ottamiseen on omaan laitteeseen tutustuminen, oli kyseessä sitten älypuhelin tai kamera. Pelkkä kuvan ottaminen toki onnistuu ilman ohjeisiin tutustumista, mutta et välttämättä osaa ottaa laitteestasi kaikkea iloa irti, jos et tunne sen kaikkia ominaisuuksia.

Toinen askel on harjoittelu. Seuraa alla olevia vinkkejä ja kuvaa ahkerasti. Kokeile erilaisia kuvakulmia, sommitteluja ja valaistuksia, kuvaa erilaisia aiheita ja lähde vaikkapa kävelylle, jonka aikana kuvaat tiettyä teemaa, kuten kukkasia, rakennuksia tai vuodenajan merkkejä.

Näin kuvat onnistuvat parhaiten

Pari nyrkkisääntöä auttaa ottamaan hyviä kuvia:

  1. Ota kuvat tarpeeksi läheltä.
  2. Tarkenna kohteeseen (tämä tapahtuu kännykässä napauttamalla ruutua).
  3. Kiinnitä huomio sommitteluun. Ota kuva useasta eri kulmasta, jotta voit valita parhaimman.
  4. Mikäli mahdollista, ota kuvat ulkona kirkasta auringonpaistetta välttäen.
  5. Vältä salaman käyttöä, sillä se saattaa pilata muutoin hyvän kuvan.
  6. Kiinnitä huomio siihen, mitä kuvan taustalla näkyy. Jos tausta on sekava, hyväkin kuva voi näyttää levottomalta.

Katsele myös tilejä ja sivustoja, joista pidät, tutki niiden kuvien tyyliä, sommittelua ja värimaailmaa on ja kokeile sitä itsekin.

Jos sisustaminen on lähellä sydäntäsi, tutki esimerkiksi sisustusblogeja ja asumista käsitteleviä sivustoja, kuten omakotitalotarjous.fi-sivustoa. Jos taas haluat ottaa loistokuvia lapsistasi, etsi inspiraatiota perhe-elämään liittyviltä sivuilta, kuten trendykids.fi-sivulta.

Lue alta vielä vinkkejä erilaisia kuvatyyppejä varten, ja huomaat miten pienet muutokset saattavat parantaa kuviasi merkittävästi.

Ryhmäkuvien ja henkilökuvien kuvaaminen

Onko koko suku koolla, haluatko muistoksi kuvan kaveriporukasta tai tallennatko lastesi elämää? Näihin kuviin on mukava palata vuosien päästä – ja entistä hauskempaa se on, kun kuvat ovat laadukkaita.

1. Ryhmäkuvat kannattaa ottaa selkeää taustaa vasten. Ota kuva kuvattavien ihmisten korkeudelta. Huolehdi, että kaikki mahtuvat kuvaan ja tarkista, että kuva on tarkka. Tarkista myös, että kuvaan ei muodostu jyrkkiä varjoja.

2. Jos otat potretteja, mene riittävän lähelle kuvattavaa henkilöä. Kokeile myös eri kuvakulmia – usein suoraan edestä otettu kuva ei ole paras mahdollinen. Jos kuvaat lapsia, on usein hyvä idea asettua lapsen korkeudelle.

Lomakuvat

Lomareissuilla kuuluu tietysti ottaa kuvia – niitä on mukava katsella seuraavaa lomaa odotellessa, ja niiden avulla voit kertoa reissustasi muille ihmisille. Näin otat laadukkaita lomakuvia:

1. Jos haluat ottaa kuvan erityisen näyttävässä paikassa, käy katsomassa kohteesta aiemmin otettuja kuvia esimerkiksi sosiaalisessa mediassa ja katso, löytyisikö niiden joukosta erityisen komea kuvauspaikka.

2. Parhaat kuvat muistuttavat paitsi kohteesta myös hauskasta tilanteesta. Ota siis reippaasti tilannekuvia.

3. Muista myös laskea kamera kädestäsi ja nauttia lomasta sellaisenaan linssin läpi katsomatta.

Sosiaaliseen mediaan kuvaaminen

Jos kuvien päätarkoituksena on niiden julkaiseminen sosiaalisessa mediassa, muutama vinkki tekee tilistäsi entistä houkuttelevamman.

  1. Usein sosiaalisessa mediassa toimivat selkeät kuvat, joissa on yksi pääaihe.
  2. Suosituilla tileillä on usein oma, tunnistettava tyylinsä. Oma tyylisi voi olla esimerkiksi erityisen värikäs ja runsas – tai vaikkapa minimalistinen, kunhan se on omasi.
  3. Jos otat esimerkiksi ruokakuvia tai tuotekuvia, on hyvä hankkia erilaisia taustoja luomuksiasi varten. Se helpottaa monipuolisten kuvien ottamista.

Kuvien käsittely

Kuvankäsittely parantaa kuvaa kuin kuvaa. Jos et halua tutustua varsinaisten kuvankäsittelyohjelmien saloihin, käytä helppokäyttöistä kännykkäsovellusta. Niiden avulla voi parantaa kuvan värejä, suoristaa vinot kuvat ja rajata kuvia.