Verkkokauppa kasvaa kohisten varsinkin näinä aikoina, jolloin liikkumista on rajoitettu. Ja vaikka liikkuminen alkaa pikkuhiljaa elpyä rajoitusten poistumisten vuoksi, ovat ihmiset oppineet jo tilaamaan verkkokaupoista toimituksella tavaraa enemmän kuin koskaan ennen.

 

Verkkokaupoilla tarkoitetaan yleensä vain verkossa toimivia liikkeitä, joilla ei ole kivijalkamyymälöitä eli fyysisiä liikkeitä verkkokaupan ohella. Niiden ylläpitäminen on halvempaa, sillä työntekijöitä tarvitaan lähinnä vain hoitamaan netissä toimiva kaupankäynti sekä varastointi ja logistiikka. Varastot voivat olla periaatteessa missä vain Suomessa ja usein ne ovat kustannustehokkaita ratkaisuja.

 

Yhä useampi kivijalkamyymälä on myös aloittanut verkkokaupan ja toimittamisen suoraan kotiin. Huonekalumyymälät ovat tehneet tällaista kauppaa jo pitkään, mutta nyt myös super- ja hypermarketit toimittavat tuotteita suoraan kotiovelle toimituksella.

 

Rajakauppoja fyysisinä ja verkossa

 

Suomalaiset ovat myös löytäneet rajakaupat varsin hyvin myös verkossa. Useimmiten rajakaupat ovat olleet tunnettuja Tallinnan satamasta, jossa suomalaiset lauttamatkaajat ovat käyneet hankkimassa täydennystä alkoholivarastoihinsa. Rajakaupat ovat siis maiden rajoilla toimivia kauppoja ja liikkeitä, joista osa on aloittanut myös verkkokaupan kivijalkamyymälässä toimimisen ohella.

 

Kun haluat säästää kunnolla kustannuksissa, voidaan sanoa yksi toimiva vinkki lähes jokaisella kuluttajalle: osta halpoja rajatuotteita toimituksella. Rajakauppojen rajatuotteet ovat huomattavasti edullisempia kuin suomalaisissa kaupoissa, sillä niihin vaikuttavat rajakauppojen sijaintimaan alhaisempi hintataso ja pienempi verotus.

 

Rajakauppojen yleisimpiä rajatuotteita ovat virvoitusjuomat, oluet ja siiiderit, muut alkoholituotteet kuten viinit ja väkevät viinat, karkit & suklaa, pähkinät, päivittäistavarat, juhlatarvikkeet ja hygienia & kosmetiikka. On siis selvää että rajakaupoista tilaamalla voi samalla kerralla tilata kotiovelle lähes kaikkea mitä perhe tarvitsee kotiinsa. Jopa eräät hyvin säilyvät ruoka-aineet ovat usein halvempia rajakaupoissa. Jos perheen suosikkiruoka on esimerkiksi spagetti, voi jopa pastan ostossa säästää runsaasti kun tilaa monta kiloa kerrallaan.

 

Alkoholi vetää myyntiä

 

Se miksi rajakaupat ovat suomalaisten suosiossa, johtuu aivan selvästi alkoholista. Alkoholin tilaaminen on usein jopa kolme kertaa halvempaa rajakaupoista, vaikka tilauksen päälle tulevatkin toimituskulut. On toki harmi, ettei Suomessa esimerkiksi pienpanimoiden etämyynti onnistunut, joten suomalaisten verorahat menevät usein ulkomaille. Kuluttajan tulee kuitenkin ajatella omaa talouttaan.

 

Omaan käyttöön voi Suomen lakien mukaan ostaa alkoholia seuraavasti:

  • 110 l olutta (alkoholia yli 0,5 %)

  • 10 l muita alkoholijuomia (alkoholia yli 1,2 %)

  • 20 l niin sanottuja välituotteita (maksimissaan alkoholia 22 %)

  • 90 l viiniä. Kuohuviiniä saa olla tästä 60 l (tähän myös lasketaan käymisteitse valmistetut long drinkit ja siiderit)

 

Rajakaupoissa toimituksen hinta määräytyy pakkauksen kilomäärän mukaan. Usein esimerkiksi 10 kilon pakkaus tuotteita maksaa kotiovelle alle 20 €. On siis järkevää ostaa rajakaupoista koko 10 kilon paketti täyteen, jolloin hinnoissa säästää vieläkin enemmän. Vaikka mainoslauseet kuten “osta enemmän ja säästä enemmän” kuulostaa vain mainoslauseelta, on sillä vinha perä.

 

Rajakaupat ovat mielenkiintoinen vaihtoehto tavaroiden ostamiseen, sillä halvemman hinnan ohella niistä löytää myös tavaroita ja tuotteita, joita ei muuten Suomesta saisi.