Viime vuosien aikana teknologian kehitys on vaikuttanut merkittävästi myös kodinelektroniikkaan. Myytävien tuotteiden ominaisuudet ovat parantuneet ja markkinoille on samalla ilmestynyt aivan uusia kodinelektroniikan aloja. Perinteisten television, mikron ja hellan rinnalle on ilmestynyt älylaitteita, kuten robotti-imurit sekä koko kotia ohjaavat älykaiuttimet, kuten Alexa.

Vaikka kyseisten laitteiden ansiosta kotitöiden hoitaminen helpottuu, tietyt vaatimukset eivät kuitenkaan ole muuttuneet vielä niin paljon, että vanhojen kodinelektroniikkalaitteiden kysyntä tippuisi.

Kuitenkin elämme uuden vuosikymmenen murroksella, joten pakostakin herää ajatus siitä, minkälaisissa kodeissa me tulemme elämään 10 vuoden päästä? Tutustutaan asiaan lähemmin!

Viihde-elektroniikka on edelleen kodin ykkönen

Koti on monelle pääomaisesti paikka, jossa rentoutua, ja tätä varten tarvitaan myös elektroniikkaa. Joillekin koti on samalla työpaikka, jolloin taasen täytyy pitää huolta siitä, että työtä varten kotoa löytyy päivän tasalla olevaa kannettava tietokone ja mobiililaite.

Töiden päätteeksi läppäriltä tai mobiililaitteelta pääsee tänä päivänä yhdellä klikkauksella myös suoraan viihteen pariin, josta vastaavat esimerkiksi viime vuosina yleistyneet pikakasinot ja monet suoratoistopalvelut. Esimerkiksi pilvipelaaminen mobiilisti ja tietokoneilta on yleistynyt merkittävästi.

Erikoisimpina uusina ja suosituimpina kodinelektroniikkalaitteina ovat älykellot, joiden myynti on kasvanut viime vuosina räjähdysmäisesti. Kellojen myyntiin ei kuitenkaan ole vaikuttanut pelkästään halu mitata liikuntaa, vaan ihmiset ovat halunneet mitata kellojen avulla myös unen laatuaan ja palautumistaan. Se tulee ilmi myydyimpien kellojen ominaisuuksista, josta voidaan päätellä sen, että kelloista on muodostunut tuki yleiselle hyvinvoinnille.

Televisioissa ihmiset suosivat etenkin suurikokoisia eli yli 55-tuumaisia älytelevisioita.  Pienikokoisten televisioiden suosio on jäänyt kauas kärkikymmeniköstä. Suurin osa ostetuista televisioista on 4K- tai UDH-yhteensopivia, joka kertoo myös ihmisten halusta laatuun.

Yllättäen äänentoistolaitteet ovat nousseet taas erityiseen suosioon. Etenkin televisioon liitettävät soundbar- ja soundbase-äänentoistolaitteet ovat myyntilistojen kärjessä, ja niitä tullaan näkemään tulevaisuudessa yhä useammasta kodista.

Sosiaalisen median mukana tuoma kodin elektroniikka

Mielenkiintoisin ala, joka on nostattanut kodinelektroniikan kysyntää, on sosiaalinen media. Erilaisten videoiden ja valokuvien lataaminen somekanaville on herättänyt tarvetta monenlaisille action-kameroille ja järjestelmäkameroille. Varsinkin aloittelijoille sopivien peilittömien järjestelmäkameroiden myynti on kasvanut vuosi vuodelta samalla kun tuotevalikoima kasvaa.

Tästä huolimatta suurina järjestelmäkameroina tunnettujen peilietsinkameroiden myynti on laskenut huikeasti, joka on vienyt koko alan myyntitulosta alaspäin. Trendistä tekee mielenkiintoiseksi sen, että vain muutama vuosi sitten ajateltiin tavallisten digikameroiden tulevan auttamattomasti tiensä päähän tasokkaiden puhelinkameroiden johdosta.

Älykoti on tulossa – ja kovaa!

Jos sinulla ei ole vielä robotti-imuria tai älykaiutinta kotonasi, nyt on korkea aika hankkia ne. Yleisesti ottaen älykotijärjestelmiä on kehittymässä ja valmistunut jo runsaasti. Niiden toimintaa on tehty yhä yksinkertaisemmaksi, jolloin käyttäjä voi ohjata niitä ja seurata laitteiden toimintaa etänä, yleisimmin älylaitteen näytöltä tai juuri älykaiuttimelta.

Robotti-imurit ovat yksi niistä älykotilaitteista, jotka ovat jo vallanneet yhä useamman kodin. Niiden hinta on halventunut melkoisesti alkuajoista, jonka lisäksi ensimmäisten mallien krooniset viat on saatu korjattua ja melko edullisesti voidaan saada erinomaisesti työnsä hoitava imuri.

Kodin imurointi on nimittäin yksi niistä kotitöistä, joka vaatii jopa usean tunnin työpanoksen viikoittain. Robotti-imurien työnlaatu vastaa täysin jo normaalia pölynimuria, jolloin myös kodin asukkailta jää aikaa paljon muuhun, kuten harrastuksiin, hyvinvointiin ja viihteeseen.

Älylaitteet ovat yhtä lailla saapuneet jokaisen ulottuville. Niitä voidaan löytää jo lähes jokaisesta kodintarvikkeita myytävästä liikkeestä ja kodinkonekaupasta sekä ne ovat edullisia. Samalla niiden kehittäjät ovat luoneet koko kodin kattavia älysovelluksia, johon voidaan yhdistää useampi älylaite ja ohjata niitä suoraan etänä.

Sovelluksiin lisättäviin toimintoihin kuuluvat myös valaistus, lämmitys ja äänentoisto. Voit siis asentaa sovelluksen avaamaan verhot aamuisin, himmentämään valoja iltaisin ja laittamaan kotimatkalla saunan päälle rankan työpäivän jälkeen. Yhtä lailla voit päättää mitä musiikkia kotonasi milloinkin kuunnellaan ja millä volyymilla. 

Imurin jälkeen älykeittiö

Seuraava suurin älylaitetrendi tullaan kokemaan keittiössä. Sovellukseen yhdistyvät uuni ja jääkaappi tulevat olemaan 10 vuoden sisällä arkipäiväisiä asioita. Voit siis ajoittaa uunin paistamaan aamulla sinne laittamasi ruoan valmiiksi ruoka-aikaan sekä kaupassa pystyt vilkaisemaan jääkaappisi sisältöä ja tekemään ostoksesi sen mukaan.  

Ralph (Ravi) Kayden on Unsplash

Samalla verkkoon voidaan yhdistää ihan pienimmätkin laitteet, kuten veden- ja kahvinkeittimet. Tällöin voit olla täysin varma siitä, ettei esimerkiksi kahvinkeitin jäänyt päälle aamulla töihin lähtiessäsi. Älykeittiöön voidaan yhdistää yhtä lailla sovelluksen kautta asennettava keittiön valaistus ja lisätä mekaaniset avausjärjestelmät kaappeihin, jolloin ovet avautuvat liiketunnistimella.

Ne pystyvät toimimaan myös apureina. Älykeittiön sovellukset voivat avustaa ruoanlaitossa ehdottomalla reseptejä kotoa löytyvistä aineksista, muodostamalla tarpeellisia ostoslistoja sekä tarkkailemalla myös samalla laitteiden yleistä toimintaa, virhetiloja ja sähkön kulutusta.

Älylaitteissa tullaan näkemään myös ekologisuutta

Älylaitteet ovat yleisesti ottaen ympäristöystävällisiä. Esimerkkinä älytiskikone voi itse mitata oikean määrän pesuainetta ja vettä sekä säätää tarpeellisen pesuohjelman, jolloin sen toiminta on ekologisesti ihanteellisinta. Samalla älylaitteet voidaan kehittää sellaisiksi, jotka keräävät energiaa esimerkiksi auringosta tai tuulivoimasta.

Yleisesti ottaen kodinelektroniikassa on kiinnitetty huomiota myös kierrätykseen. Vanhat laitteet pyritään keräämään pois samalla kun ostaa uuden tilalle, jonka jälkeen vanhan laitteen osia voidaan käyttää uusien valmistuksessa tai hoitaa sen kierrätys oikeaoppisesti. 

Tietoturvan tärkeät kysymykset ovat vielä vastaamatta

Älylaitteiden turvallisuus on itsessään tulevaisuuden yksi kuumimmista puheenaiheista. Tällä hetkellä ne ovat vielä haavoittuvia, joka tekee myös samalla kodin verkosta haavoittuvan. Suositeltavaa on käyttää reitittimelle asennettavaa VPN:ää älylaitteiden kanssa, mutta tulevaisuudessa tähän toivotaan jokin toinen ratkaisu.

EU:ssa asiaa on pohdittu jo useamman vuoden eikä esineiden internetin tietoturvasta olla saatu aikaan vielä minimistandardeja, joka ohjaisi markkinoilla olevien laitteiden sisältöä. Samalla on herännyt huoli siitä, miten älykaiuttimet keräävät ääniviestejä ja kuuntelevat kodin tapahtumia. Niihin voidaan hakkeroitua ja täten salakuunnella kodin keskusteluja.