Bitcoin on kryptovaluutta, joka toimii täysin digitaalisessa maailmassa. Se on alkanut kiinnostaa yhä enemmän sijoittajia sen ominaisuuksista johtuen. Aloitteleva sijoittaja voi kuitenkin pohtia Bitcoinin kurssista ja arvosta ja miten ne muodostuvat. Kerromme Bitcoinin arvon muodostumisesta tarkemmin tässä artikkelissa.

Bitcoin on maailman tunnetuin kryptovaluutta ja se on ollut toiminnassa vuodesta 2009 lähtien. Se on täysin digitaalinen valuutta, joten sitä ei voi nostaa fyysisesti pankista tai automaatista käyttöön. Bitcoinin arvon voi ymmärtää vasta, kun perinteisten valuuttojen arvonmääritys on ensin hallussa.

Flat-rahaa valtiolta ja liikkeellelaskijan määrittelemänä

Perinteiset valuutat, kuten euro ja dollari ovat niin sanottua flat-rahaa, jonka termi tulee latinan kielestä. Sillä tarkoitetaan valtioiden keskuspankkien liikkeelle laskemaa rahaa ja sen arvo muodostuu ainoastaan liikkeellelaskijan määrittelemänä.

Toisin sanoen liikkeellelaskija on määrittänyt rahan viralliseksi kaupankäynnin välineeksi. Perinteisen valuutan arvo perustuu luottamukseen. Esimerkiksi euron setelit ovat itsessään arvotonta paperia, mutta liikkeellelaskija on määritellyt sille oman arvon. Suurin osa euroista sijaitsee myös digitaalisessa maailmassa Bitcoinin tavoin, mutta Bitcoinin arvoon sisältyy myös muita perusteita.

Bitcoinin arvon perusteet

Bitcoin on kryptovaluuttaa, mutta se ei ole ainoastaan valuuttaa. Se on nimittäin sekä maksujärjestelmä että digitaalinen raha. Maksujärjestelmä koostuu kymmenien tuhansien palvelinten muodostamasta globaalista verkosta, joiden käyttäjiä on nykyään miljoonia ympäri maailmaa.

Bitcoin on vanhin ja ehdottomasti tunnetuin kryptovaluutta, vaikkakin se on vuosien mittaan saanut ympärilleen kilpailijoita. Kilpailijoilla on Bitcoiniin verrattuna sekä samankaltaisia että erilaisia ominaisuuksia.

Bitcoinin arvo perustuu koko ajan kysynnän ja tarjonnan lakien mukaan. Mikään yksittäinen taho ei valvo eikä aseta kursseja ja kurssin määrittää ostot ja myynnit, jotka suoritetaan internetin vapailla kauppapaikoilla.

Bitcoinin louhinta määrittää arvon

Kryptovaluutalla on myös oma pörssinsä ja nykyään maailmassa on niitä jo useita. Pörssejä löytyy myös paikallisella tasolla ja markkinoilla on pienempiä tekijöitä. Bitcoinia ei voida treidata pörsseissä osakkeiden tapaan, koska sitä ei hallita minkään yksittäisen tahon toimesta.

Myös louhinta vaikuttaa osaltaan Bitcoinin arvoon ja sitä verrataan usein esimerkiksi kultaan. Monet asiantuntijat ajattelevat, ettei kullan hinta voi käytännössä laskea alle tuhannen dollarin tason, mikä johtuu kullan louhinnan hinnasta unssia kohden. Bitcoiniin tehdään myös koko ajan louhintatyötä, joka kuluttaa energiaa, minkä vuoksi sen arvo putoaa tuskin koskaan lähelle nollaa.

Bitcoinin louhinta käytännössä

Bitcoinin louhinta on siis keskeisessä asemassa sen arvoon liittyen ja louhinta prosessina voi kuulostaa maallikolle erikoiselta. Sillä ylläpidetään kuitenkin käytännössä lohkoketjua ja Bitcoin perustuukin lohkoketjuteknologiaan. Lohkoketjuteknologia on hajautettua tietokoantaa, joka sisältää kaikki transaktiot, eli siirrot, joita Bitcoinin historiassa on tehty.

Siirrot tallennetaan lohkoihin, jotka muodostavat peräkkäisen ketjun. Tästä myös ilmiön nimi on peräisin ja se tunnetaan englannin kielessä sanalla blockchain. Yksi lohkoketju sisältää tekstitiedoston, joka sisältää rajallisen määrän siirtoja.

Bitcoin-lohkojen muodostaminen

Bitcoin-verokon siirrot kerääntyvät uuteen lohkoon, jotka ovat peräisin mempool-laarista. Sitä voi verrata vaikkapa postin lajittelukeskukseen. Transaktion keräämisen suorittavat louhijat, jotka muodostavat tahoillansa uuden lohkon, mutta ainoastaan yksi lohko hyväksytään lohkoketjun jatkoksi kerrallaan.

Uusi lohko valitaan matemaattisten yhtälöiden kautta, joita louhijat raktaisevat. Yhtälöiden tarkoituksena on valita satunnaisen louhintaprosessin voittaja. Tämä voi hämmentää maallikkoa, joka voi pohtia resurssien käytön järkevyyttä kyseiseen työhön.

Salaisuus piilee palkinnossa, koska louhija, joka pystyy lisäämään lohkon lohkoketjuun saa palkinnoksi 6,25 Bitcoinia. Tämä houkuttelee monia Bitcoinista ja kryptovaluutoista kiinnostuneita tekijää louhimistalkoisiin ja nykyään maailma onkin täynnä tällaisia pieniä louhintatehtaita, jotka kilpailevat mainitusta palkinnosta.