Sosiaalinen media on täynnä kauniita ja laadukkaita valokuvia. Nykypäivänä puhelimissa on ominaisuutena korkealuokkaisia kameroita ja kuvanmuokkauksen sovelluksia, joita ei vielä muutama vuosi sitten ollut. Korkealaatuinen kamera mahdollistaa hyvälaatuiset ja selkeät kuvat, vaikkei niiden ottaminen ole aina niin helppoa. Luova valokuvaaja osaa ottaa upeat kuvat myös huonommalla kameralla, sillä valokuvaus vaatii silmää.

Oikea kamera on kaiken A ja O

Oikean kameran etsiminen voi olla tuskallista. Ammattitason kamerat ovat usein hintavia ja niissä on monia ominaisuuksia, joita aloitteleva valokuvaaja ei välttämättä osaa edes ajatella tai kysellä. Kameroita on tehty niin moneen eri tarkoitukseen ja monilla ominaisuuksilla varustettuna, että hyvä taustatutkimus on tarpeen. Tietoa hyvistä ja aloittelijoille sopivista kameroista saa esimerkiksi netistä tai juttelemalla valokuvausliikkeen asiantuntijalle.

On tärkeää miettiä, mitä tarkoitusta varten kamera ostetaan. Järjestelmäkameran ja digikameran erot ovat suuret. Järjestelmäkamerassa kuvaaja asettaa itse kaikki säädöt ja luo järjestelmän kutakin kuvaustilannetta kohden, kun taas digikamerassa ne ovat valmiina. Järjestelmäkamerat ovat objektiiveineen verrattain isoja, jolloin niiden kuljettaminen on kömpelöä, mutta siihenkin on olemassa oheistuotteita. Pienet pokkarikamerat kulkevat helposti pienessä tilassa minne vain, eivätkä paina paljon.

Kalusto kuntoon

Valokuvauksessa on tärkeää keskittyä oikeanlaiseen kalustoon. Kuvasta saa hyvän ja korkealaatuisen, kun objektiivit ja valot ovat kohdallaan. Kuvauksen järjestämiseen vaikuttaa myös se, onko kyseessä luontokuva vai esimerkiksi malliston kuvaus. Oikeanlainen kalusto vaatii hieman tilannetajua.

Ulkomailla valokuvaaminen on mahtava kokemus, mutta suurinta ja näyttävintä kameraa ei matkalle kannata välttämättä ottaa mukaan, vaan pieni ja siro kamera on parempi. Jos liikkuu kameran ja välineiden kanssa paljon, on oikeanlainen kantolaukku välttämätön, jotta kantaminen on ergonomista ja kalusto pysyy hyvänä.

Kameroissa on valtava valikoima eri komponentteja, joilla kuvaus onnistuu erilaisia oheistuotteita yhdistellen. Objektiivit löytyvät jokaiseen tilanteeseen, kuten myös salamavalot, kuvausvalot sekä muut, joiden avulla otos onnistuu täydellisesti.

Kamerakalustosta on tärkeää pitää hyvä huoli, jotta ne säilyvät mahdollisimman hyvänä mahdollisimman pitkään. Asianmukaiset kameralaukut sekä muu oikeanlainen kantovälineistö kalustolle auttaa niitä pysymään ehjänä.

Mistä kamera kannattaa ostaa?

Erilaiset elektroniikkaa myyvät kaupat saattavat myydä myös kameratarvikkeita ja kameroita. Verkkokaupasta saa kätevästi selattua kaikki myymälässä olevat tuotteet ja pohtia niistä itselleen sopiva kamera, mutta on tärkeää päästä myös kokeilemaan kädessä, miltä kamera tuntuu käsitellä.

Valokuvaukseen käytettävä kalusto on varsin tyyristä ja siihen tarvitaan hyvä investointi. Onneksi on myös olemassa kauppoja, josta voi ostaa laadukkaita kameroita ja niiden osia edullisemmin. Näissä kaupoissa on ideana second-hand, eli valokuvaus harrastajat voivat tuoda kauppaan omat tarvikkeensa, joita ei enää syystä tai toisesta tarvitse. Näin joku muu voi hyötyä käyttökelpoisesta kamerasta tai vaikkapa kuvausvalosta, joka olisi muuten menossa roskiin.

Jos etsit kameraa netistä, lue tarkasti läpi kameran speksit ja tee taustatutkimusta: se on tärkeää aina, kun saatavilla on monia vaihtoehtoja. Esimerkiksi jalkapallon fanit kurkkaavat lisätietoja valioliiga.io sivustolta, kun taas nettipelien fanit vertailisivat pelejä nettipelit.io sivustolla.

Aloita rohkeasti

Valokuvaus on mukava harrastus ilman valtavaa kalustoa ja studiota. Nykypäivänä puhelimissa on todella tarkkoja sisäänrakennettuja kameroita, joilla luovan harrastuksen aloittaminen käy helposti ja edullisesti. Pienet ja kätevät pokkarikamerat ovat edullisia uutenakin, ja niillä on hyvä laajentaa kuvausharrastusta. Valokuvaukseen on olemassa myös erilaisia kursseja, joiden avulla voi kehittää sisäistä kuvaajaa. Kurssilla on alan ammattilainen, joka osaa neuvoa ja antaa parhaat vinkit kuvien onnistumiseen.

Jos kuviin on vaikeaa saada ideaa, voi inspiraatiota hakea esimerkiksi netissä olevista kuvapankeista. Kuvapankit ovat sivustoja, joihin muut valokuvaajat ovat ladanneet omia kuviaan käytettäväksi muille.