Kuuluuko lukeminen arkeesi tai haluatko elvyttää vanhan lukuharrastuksen? Kokosimme listan, jossa vertailemme erilaisia lukemiseen käytettäviä laitteita. Jos siis kaipaat uutta lukutapaa perinteisen kirjan rinnalle, tutustu vertailuumme.

Miksi hankkia lukulaite tai äänikirjatilaus?

Perinteisistä kirjoista ei tietenkään tarvitse luopua. Niiden lukeminen on monelle erityisempää kuin e-kirjan lukeminen tai äänikirjan kuuntelu. Tarina tuntuu jäävän paremmin mieleen, sivujen kääntely tuntuu mukavalta ja kirja täydentää kirjahyllyä.

Toisaalta monia saattaa häiritä pursuileva kirjahylly, jossa vain pieni osa kirjoista on sellaisia, joiden pariin tekee mieli palata. Hyllyyn on saattanut kertyä myös kirjoja, joita et ole halunnut lukea loppuun, tai jotka eivät vain kiinnosta.

Sähköisten kirjojen ja äänikirjojen etu on se, että ne eivät vie tilaa, eivätkä kesken jääneet kirjat jää kotiin pyörimään. Ne kulkevat myös kätevästi mukana. Lue alta lisää erilaisten lukemistapojen eduista ja haitoista.

Lukulaite – lähimpänä oikeaa kirjaa

Lukulaitteet muistuttavat eniten perinteisiä kirjoja. Ne ovat kevyitä laitteita, joihin mahtuu huima valikoima kirjoja. Kokemusta perinteisestä lukemisesta muistuttaa myös se, että laitteella voi kääntää sivuja.

Lukulaitetta valittaessa kannattaa tehdä huolellista vertailua ja selvittää, miten lukulaite toimii ja miten siihen hankitaan kirjoja.

Lukulaitteissa on tavallisesti lukemiseen sopiva, silmiä rasittamaton näyttö, joka ei heijasta auringonvaloa samalla tavalla kuin tietokoneen tai tabletin näyttö.

Lukulaite sopii erityisen hyvin niille, jotka eivät kaipaa paperikirjoja kotiinsa, mutta eivät pidä äänikirjoista. Lukulaitteessa on myös helppo ottaa mukaan runsaasti luettavaa esimerkiksi kesän viettoon.

Esimerkiksi mökkeilystä nauttivat tietävät, että lukeminen kuuluu mökkikesään. Mikä onkaan mukavampaa kuin mökillä auringossa istuskelu ja erinomaisen tarinan lueskelu linnunlaulua kuunnellen? Mökkeilyyn liittyviä vinkkejä voi lukea lisää sivustolta saaristomokit.fi.

Tabletti – kohtalainen vaihtoehto lukulaitteelle

Tabletiltakin voi lukea e-kirjoja. Tabletteja ei kuitenkaan ole luotu kirjojen lukemiseen samalla tavalla kuin lukulaitteita, ja pitempi lukusessio voi tuntua herkkäsilmäisistä ikävältä. Kaikki lukijat eivät pidä siitä, että samalla laitteella voi poiketa lukemisen lomassa katsomassa uusimmat uutiset tai kurkata sosiaalista mediaa. Toisten mielestä tämä voi taas olla etu.

Tabletti on toimiva ratkaisu silloin, jos suosii perinteisiä kirjoja, mutta haluaa satunnaisesti lukea e-kirjoja. Lukulaitteen tapaan tabletin etu on myös se, että lomareissulle voi ottaa runsaasti lukemista ilman kirjapinojen kantamista.

Jos kotona on jo tabletti, voi tuntua turhalta hankkia erillinen digilaite vielä kirjojen lukemista varten. Tabletti sopii siis niille, jotka haluavat välttää monien erilaisten laitteiden hankkimista.

Älypuhelin – äänikirjat kulkevat aina mukana

Älypuhelimeen ladattavat äänikirjasovellukset ovat kasvattaneet suosiotaan viime aikoina. Se on ymmärrettävää, sillä kuukausimaksua vastaan saa huiman valikoiman erilaisia kirjoja. Jos yksi kirja ei miellytä, vaihtoehtoja on tarjolla lähes loputtomasti. Koska sovelluksista maksetaan kuukausimaksua, paineita vähemmän miellyttävän kirjan lukemiseen ei ole.

Äänikirjat sopivat himolukijalle erinomaisesti, sillä kirja kulkee mukana esimerkiksi kotitöitä tehdessä. Äänikirjasovelluksen hankkiminen on myös erinomainen ratkaisu henkilöille, jotka haluaisivat ulkoilla enemmän. Äänikirjaa kuuntelemalla pitempikin lenkki tuntuu lyhyeltä, ja kiinnostavan tarinan kuuntelu innosta alähtemään lenkille. Muita kiinnostavia hyvinvointiin liittyviä vinkkejä löytyy niccanet.fi.

Äänikirjasovelluksissa voi myös lukea kirjoja. Kännykällä lukemiseen tottuu nopeasti, mutta kaikkia se ei miellytä. Myös e-kirjoja voi lukea puhelimella.

Äänikirjojen haittapuoliin kuuluu se, että niitä ei voi selailla samaan tapaan kuin perinteisiä kirjoja. Vaikka tarinassa voi palata taaksepäin, se ei ole yhtä kätevää kuin lukulaitteessa tai perinteisessä kirjassa. Lukuelämykseen vaikuttaa myös äänikirjan lukijan taidot.