Jos raha on tiukalla, niin kuin se monesti näinä päivinä on, voi synttärijuhlien, hääjuhlien tai vaikkapa valmistujaisjuhlien järjestäminen stressata runsaasti. Juhlia voi kuitenkin järjestää kohtuullisella hinnalla tai jopa edullisesti.

Ovatko kaikki vuokratilat liian kalliita? Yksi vaihtoehto on järjestää juhlat kotonaan ja kutsua vähemmän ihmisiä. Intiimit juhlat ovat usein paljon mukavampia, kun kaikki tuntevat toisensa ja voi itse valita sellaiset ihmiset juhliin, jotka tulevat oikeasti toimeen toistensa kanssa. Mikään ei ole sen ikävämpää kuin seurata tärkeissä juhlissa ihmisten kyräilyä jonkin typerän riidan johdosta vuosien takaa.

Juhlatiloja soveltaen

Tämä toki voi aiheuttaa omalta osaltaan stressiä, sillä vieraiden valinta voi olla todella vaikeaa. Jos tämä on mahdoton tehtävä, kannattaa kysellä kunnalta tai kaupungilta sellaisia tiloja, jotka eivät ole yleensä juhlakäytössä. Tällaisia voivat olla esimerkiksi jostain syystä tilapäisesti tauolla olevat kulttuuri-, liikunta- ja nuorisotilat. Usein näistä tiloista löytyy sohvia, tuoleja, pöytiä ja jopa keittiövälineitä. Monissa tiloissa on mahdollista myös laittaa itse ruokaa tai ainakin vähintään lämmittää sitä.

Vuokratilaa hankkiessa kannattaa kysyä, voiko tiloissa käyttää omia alkoholijuomia, jos juhlat sellaista vaativat. Juomien ostaminen voi maksaa Suomessa kohtuullisen paljon, joten kannattaa miettiä, tilaisiko halvat juomat etukäteen esimerkiksi rajakaupoista, jotka toimittavat tuotteet kotiovelle asti.

Rajakauppojen valikoimat kannattaa katsastaa muutenkin etukäteen, sillä niissä on paljon juhliin soveltuvia ruoka- ja käyttötarvikkeita. Näitä ovat esimerkiksi makeiset, naposteltavat ja esimerkiksi kertakäyttöastiat.

Ruokien laitto pakkaseen

Ruoat kannattaa tehdä juhliin itse etukäteen tai ainakin ruokaa laittavan tuttavan suosiollisella avustuksella. Ruoat voi pakastaa kuukautta pariakin etukäteen, jos vain pakastimessa on tilaa niille. Juhlapäivänä tai sitä edeltävänä päivänä kannattaa ottaa pakasteet sulamaan, jotta ne voi vain nopeasti lämmittää uunissa. Jos ne ovat jäässä, menee niiden sulattamisessa turhaan aikaa.

Kutsujen lähettämisessä voi käyttää mielikuvitusta ja internetiä. Vaikka on mukava saada kirjepostia, voi kutsuna toimia vaikkapa sosiaalisessa mediassa toimivan ryhmä. Ryhmässä voi myös tiedottaa kätevästi juhliin liittyvistä asioista, kuten sijainnista, parkkipaikoista ja juhlatilan käytännöistä.

Järjestätpä juhlat millä tavalla tahansa, on tärkeää muistaa että omat juhlat ovat omaa itseä varten.